Az Összefogás a Gyermek- és Családbarát Magyarországért Szakértői Műhely Benda József: „A szakadék szélén” c. könyve alapján indult, amelyet a Barankovics István Alapítvány adott ki 2015. novemberében. A Műhely a Magyarország előtt álló népesedési katasztrófa bekövetkezésének kockázatát vizsgálja és reménysugarat mutat a megoldásra. A reménysugár azt jelentette, hogy 2015-től 3 éven belül meg kell teremteni a szülőkor felső határa felé közeledő 35-40 éves generáció számára a gyermekvállalás feltételeit.

A könyv kiadását követően konferencia- és műhelymunka sorozat indult, amelyen több száz szakértő vett részt. Ennek eredményeként elkészítettünk több programot és egy gyors beavatkozási tervet is, amelyek alkalmasak lehetnek a gyermekvállalási kedv növelésére. Valamint elvégeztünk egy kutatást, amelynek keretében megkérdeztük a 35-45 éves korosztályt, mire lenne szüksége még egy gyermek elindításához.

 

    

    

A könyvbemutatót követően konferencia- és műhelymunka sorozat indult, amelyen több mint 500 szakértő vett részt, tette hozzá munkájának eredményeit, különböző intenzitással.
 

Célok

 1. A Szakmai Műhely célja olyan mozgalom elindítása, amely támogatja a magyar társadalom gyermek- és családbaráttá alakítását. 
 2. Tevékenysége: tudományközi és életközeli módszertan segítségével feltárni a népességfogyáshoz vezető társadalmi folyamatokat és hozzá járulni az akadályok lebontásához. Ennek érdekében a Műhely tagjai
  1. rendszeresen találkoznak, 
  2. előadásokat hallgatnak meg belső és külső előadóktól, 
  3. tanulmányokat készítenek és jelentetnek meg,
  4. tárgyalásokon és külső rendezvényeken képviselik a közösen kidolgozott értékeket, szakmai programokat
  5. együttműködő partnereket és támogatókat gyűjtenek a célok megvalósításához.


A Szakmai Műhely 2016-2018 között 30 plenáris és ugyanennyi kiscsoportos találkozót tartva rendszerezte, csiszolta javaslatait. 

 
            


            


            


            


            

 A javaslatok hamarosan megjelennek könyv formájában.